Förskola

"Barnen på vår förskola tränar på sociala koder, språk och praktiska vardagsövningar varje dag. Hos oss får barn tid att växa som människor."

SMÅBARN

Lilla Karlavagnen, Lilla Leo & Lilla Pluto är våra tre småbarnsavdelningar för barn mellan 1-2 år. 

När du är ungefär 1 år gammal börjar du på en av våra småbarnsavdelningar och är där ungefär till det året du fyller 3. Då har du ungefär 14 kompisar som du går tillsammans med. Vi har en tydlig struktur på dagen som gör att du känner dig trygg och vet vad som förväntas av dig och gruppen.

Tillsammans övar ni på att utforska världen med sinnena och tränar på praktiska vardagsövningar med hjälp av pedagogerna som är din grundtrygghet här på förskolan.

Du har behov av ordning, att utveckla dina sinnen och märker detaljer som vuxna ofta inte ser. Du möter en förberedd miljö med praktiska vardagsövningar, sensoriskt material för att träna dina sinnen, vi tränar språk, matematik och kultur allt eftersom du visar intresse för det. Vi möter dig där du är och ger dig utmaningar när vi ser att du behöver mer.

ÄLDREBARN

Galaxen, Månen, Orion, Solen, Stora Björn & Vintergatan heter våra sex äldrebarnsavdelningar för 3-5 åringar.

Ungefär det året du fyller 3 år får du börja på en äldrebarnsavdelning som du kommer att vara på till året du fyller 6. Då har du också ungefär 15 kompisar. Du fortsätter att träna på det du gjort innan och lär dig sociala koder/regler genom samspelet med andra, du tränar på turtagning, koncentrationsförmåga och på att bli självgående i den förberedda miljön tillsammans med pedagogerna.

På så sätt jobbar du mot en självständighet för att klara dig själv och ta hand om dina uppgifter. En viktig del i kommande inlärning i skolan är muskelminnet, det tränar du genom sensoriskt material, till exempel använder du dig av cylinderblock för att träna penngreppet/olika dimensioner eller hällövningar för att få känsla för mängd.

Från att du föds till du börjar i förskoleklass bygger du upp din individuella personlighet. För att göra det använder du dig hela tiden av ditt absorberande sinne – det sammankopplar barn världen över.

En hälsning från pedagogerna
till ditt barn inför inskolning

Hej!

Så roligt att du ska börja hos oss! Både vi pedagoger och dina nya kompisar längtar till att träffa dig.

När du ska börja hos oss på förskolan är det viktigaste för oss att du och din förälder ska känna er trygga med personal och miljön. Du behöver få tid att knyta an till pedagogerna i din takt och i ett lugnt tempo.


Vi börjar med att du kommer på ett första besök med din förälder ungefär en timme. Sen ökar vi tiden efter hand för att du ska vänja dig vid att vara här och lära känna oss pedagoger och dina nya kompisar.


Under andra veckan brukar det vara så att du känner dig tryggare med oss och då släpper vi iväg din förälder en stund. Vi bemöter dig där du är – behöver du mer eller mindre tid så gör vi det som passar dig bäst.


Vi har som mål att du ska lära känna dig trygg i den förberedda miljön både inomhus och utomhus. Den förberedda miljön ska bjuda in till olika aktiviteter där du får träna alla sinnen och stimulera dig till rörelse, koordination och kreativitet. Vi undviker att gå iväg på utflykter under inskolningstiden.


När det är dags för dig att gå från en småbarn till en äldrebarns- avdelning kallar vi det en överinskolning. Din förälder behöver inte vara med då utan vi pedagoger hjälper dig med det.
Varmt välkommen!

Så här brukar en dag på förskolan se ut

Förskolan öppnar klockan 06.30. Då finns den pedagog som har öppning och de tidigaste barnen på plats. På förskolan råder en stilla och trygg stämning, ofta med dämpad belysning, levande ledljus och lugn musik. Det ska kännas välkomnande för liten, såväl som stor, att komma till förskolan på morgonen.

Mellan kl. 06.30-07.15 är det frukoststund. Barnet får gärna ta med sig egen frukost. För den som inte har med sig finns det. Vid 08-tiden har de flesta barn och pedagoger kommit och den dagliga verksamheten startar. Vi har då en kortare arbetsstund där det fria valet står i centrum och barnen väljer arbetsuppgifter/aktiviteter efter eget intresse. 

Sedan är det dags för en gemensam samling och en fruktstund. Under den montessoriska fruktstunden hämtar barnet sin frukt själv i sitt fack. Barnet får gärna ta med sig egen frukt eller ta från den fruktkorg som finns på avdelningen.

Därefter är det tid för utelek eller en promenad utomhus.

När vi kommer in igen är det dags för lunch. Alla barnen äter tillsammans på sina avdelningar. För att det skall fungera är den förberedda miljön oerhört viktig, alltså en miljö med små bord, stolar, bestick och kannor. Barnen har tvättfat och spegel i lagom storlek och lämplig höjd för att kunna tvätta sig själva utan att vara beroende av vuxna. Att barn får klara saker själv stärker den viktiga självkänslan!

Efter maten vilar alla barnen en stund. Många har med sig en egen nalle eller napp. Under vilan tar pedagogerna sina raster. Efter vilan behöver barnen en stund på sig att vakna till och alla vaknar inte samtidigt. Då brukar vi mysa i soffan och läsa böcker. För de barn som är lite piggare blir det en liten arbetsstund igen.

Vid 14.30 serveras mellanmål. Mellanmålet kan vara smörgås, mjölk, fil och flingor. Under vinterhalvåret äter vi alltid mellanmålet inomhus, men under de årstider då vädret tillåter äter vi gärna mellanmål utomhus och stannar sen där hela eftermiddagen.

Efter mellanmålet börjar barnen allt eftersom gå hem och när klockan är 17.30 stänger vi vår verksamhet. 

 

På Malmen Montessori ser vi att behovet av öppettider för närvarande är kl. 06.30-17.30. Om du skulle ha behov av andra omsorgstider kontakta ditt barns rektor för att diskutera en lösning. Enligt 8 kap. 5 § skollagen ska förskola erbjudas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.