Meny
VÄRLDEN BÖRJAR MED BARNEN
Maria Montessori, grundare av montessoripedagogiken
Vår montessoripedagogik utgår från Malmens montessoriska metod. Den har tre delar:
1. Malmens montessoriska bildningsplan
2. Montessoriska kunskapsplanen
3. Läroplanen
DEN FÖRBEREDDA MILJÖN SKAPAR SJÄLVSTÄNDIGHET
En viktig del i montessoripedagogiken är att miljön är inbjudande och tilltalande för att väcka barnens nyfikenhet, intresse och lust att lära. Den förberedda miljön ska bjuda in till aktiviteter av olika slag, där barnen tränar alla sinnen, och som stimulerar till rörelse, koordination och kreativitet.
Pedagogen förbereder miljön så att barnen kan vara fria att arbeta självständigt samtidigt som den ska svara mot deras behov. Ordning och struktur i miljön är en viktig förutsättning och utgör en nödvändig ram för den frihet som finns. En ram som också skapar trygghet.
Montessorimaterialet är ett hjälpmedel som ska stimulera barnens sinnen och främja utvecklingen. Materialets uppbyggnad går från det konkreta till det abstrakta och är självrättande.
I montessoripedagogiken går begreppen frihet och ansvar hand i hand. Barnets frihet ökar i takt med mognad och förmåga att ta ansvar. Skolan ska vara en plats där barnet känner sig trygg i att få lära av sina misstag.
På en montessoriskola är den sociala träningen en viktig förutsättning. Barnen har många tillfällen för social interaktion och det eftersträvas i hela verksamheten, exempelvis genom pedagogiskt drama eller arbeten där olika årskurser arbetar tillsammans.
Hos oss förekommer både individuellt arbete och arbete i grupp. Individualisering är inte samma sak som individuellt arbete. Individualisering innebär att barnet arbetar efter sina egna förutsättningar och i sin egen takt.
SÅ
GRUNDADES MONTESSORI
VANLIGA FRÅGOR
OM MONTESSORI
VAD SKILJER EN MONTESSORISKOLA FRÅN ANDRA SKOLOR?
I vår montessoripedagogik stimulerar den förberedda miljön barnets lärande – miljön och materialet är pedagogen. Vi tänker alltid montessori först.
VAD INNEBÄR FÖRÄLDRADRIVEN VERKSAMHET?
Vi drivs av en ideell föräldraförening. Föreningen äger och driver verksamheten. Du kan bland annat engagera dig såhär:
vara föräldraombud
vara med i en arbetsgrupp
arbeta i styrelsen